2009. április 1., szerda

Hajhullás kezelése

Ahhoz, hogy visszaállítsuk hajunk természetes állapotát, egy kicsit vissza kell néznünk a mútba. A nők évszázadokon keresztül nagyon szép, egészséges hajat viseltek, ehhez pedig nem volt szükségük csodaszerekre, csak a természet kincseire. A görögök, az egyiptomiak és a kínaiak is jól ismerték a természetes anyagok jótékony hatását; így gyógyszereik és kozmetikumaik is értékes növényekből készültek, például rozmaringból, zsályából, ginzengből, csalánból.


Hajápolásra különböző növényi főzeteket használtak. Ezeket mi is elkészíthetjük; 1/3 csészényi növényt öntsünk le negyed liter forrásban levő vízzel, és hagyjuk állni 15 percig, majd szűrjük le. A langyosra hűtött főzettel öblítsük le a hajunkat a hajmosás végén.


Hajra valók:

Kamilla: világosítja és fényessé teszi a természetes szőke hajat.

Ginzeng: pótolja a száraz haj elvesztett nedvességét, a hajat rugalmassá és fényessé teszi.

Levendula: frissítő illata mellet selymessé és ragyogóvá teszi a hajat.

Citromfű: kondicionálja a hajat, puhává és csillogóvá teszi.

Csalán: ez a legtöbbet használt kondicionáló, erősíti és fényessé teszi a megviselt hajat. Zsíros hajra különösen hasznos.

Rozmaring: stimuláló hatású, ezért serkenti a hajnövekedést. A haj korpásodását is csökkenti. A sötét színű hajat fényessé teszi, és nagyszerűen lehet használni az összecsomósodott haj kibogozásához.

Zsálya: ősz hajszálak eltüntetésére használták.

Cickafarkkóró: a görögök nagyra becsülték. Főzete könnyen kezelhetővé teszi a hajat.



Hajnövesztő szer

3 nagy hagymát apróra vágunk és egy liter gyümölcs- vagy seprőpálinkában, esetleg 70%-os alkoholban 4 napig meleg helyen áztatunk, azután leszűrjük; ugyanakkor külön 20 g tölgyfakérget fél liter vízzel a felére lefőzzük, átszűrjük. A két oldatot összeöntjük és a megmosott fejbőrt 3 napig e készítménnyel bedörzsöljük.

(Varró Aladár Béla: A növényi gyógymódok)


Hajnövesztő, fejbőrélénkítő

30 ml jojobaolaj

4 csepp zsályaolaj

4 csepp rozmaringolaj

2 csepp cédrusolaj

2 csepp ilang-ilangolaj


Öntse a jojobaolajat egy tiszta, légmentesen zárható tégelybe, adja hozzá az illóolajakat. Zárja le a tégelyt, fordítsa meg, majd állítsa ismét a talpára. E művelettel vagy a keze között lassan forgatva az edénykét készítse el a kencét. Egy kevéske kencével maszírozza át naponta a haját, hagyja rajta 30 percig vagy tovább. A lemosáshoz használja a hajnövesztő sampont.

(Roberta Wilson: Aromaterápia haladóknak)


Hajnövesztő sampon

2,4 dl nem illatosított sampon

12 csepp rozmaringolaj

10 csepp zsályaolaj

8 csepp cédrusolaj

6 csepp ilang-ilangolaj


Adja hozzá mind a négy illóolajat a szagtalan samponhoz, dolgozza egybe a keveréket. Használja a gyógysampont naponta!

(Roberta Wilson: Aromaterápia haladóknak)



Hajpakolás, hajhullásra

Az illóolajas hajpakolásokban lévő hatóanyagok serkentik a hajhagymák vérellátását, és táplálják a bőr azon mélyebb rétegeit, ahol a hajhagymák találhatók. Ilyen pakolást készíthetünk magunk is, a következő módon:

keverjünk össze 5-5 csepp (összesen 20 csepp) levendula-, cédrus-, kakukkfű- és rozmaringolajat 30 milliliter jojoba- vagy szőlőmagolajjal! Dörzsöljük el a fenti keveréket a két tenyerünk között – így jobban bele tudjuk majd “dolgozni” a fejbőrbe! Dőljünk minél jobban előre – a fejünk lehetőleg alacsonyabban legyen, mint a mellkasunk, hogy ezzel is növeljük a fejbőr vérellátását –, majd mintegy két percen keresztül masszírozzuk bele a pakolást a fejbőrbe! Ha lehet, csak reggel mossunk hajat!

Ezt a műveletet néhány hónapon keresztül heti három-négy alkalommal ismételjük meg, újabb és újabb növekedési ciklust elindítva! Egy skót tanulmány szerint a pakolást rendszeresen alkalmazók 44 százalékánál a hajhullás teljesen megszűnt, illetve érdemben csökkent annak mértéke.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése