2009. április 1., szerda

A hajhullás


Fontos, hogy ne CSAK a hajhullást kezeljük, hanem próbáljuk megtalálni az okát is! Ne ijedjünk meg, ha: - szülés után hullik a hajunk, mert ez teljesen normális jelenség. A terhesség időszakában azok a hajszálak sem hullanak ki, amik természetes körülmények között kiesnének, ezért is látszik ilyenkor sokkal dúsabbnak a nők hajkoronája. (Ha viszont a szülés után fél évvel sem kezd elmúlni a hajhullás akkor feltétlenül forduljon orvoshoz!)


- a férfiaknál gyakran örökletes hajhullás, kopaszodás jelentkezik főleg idősebb korban. Ilyenkor csak lassíthatjuk a folyamatot, például a következő hajöblítővel: készítsünk komlóteát. Hajnövekesést serkentő hatással bír és a fénytelen hajnak is jót tesz. 120 ml forró vízbe tegyünk 2 kanálnyi komlóvirágot és hagyjuk 10-15 percig állni, ezután vigyük fel a hajunkra a felét és hagyjuk néhány percig fejbőrünkön. Még egyszer mossuk meg hajunkat és a maradék hajöblítőt is maszírozzuk bele a fejbőrünkbe! Kiöblíteni nem kell. Sörrel is megpróbálhatjuk a kezelést.


Minden hajtípusra alkalmazható a következő levendulás hajöblítő. Tegyünk 1-1 teáskanál szárított nyírfalevelet és levendulavirágot egy üvegbe, majd öntsünk rá 3/4 liter gyümölcsecetet. Hagyjuk állni a keveréket legalább egy hétig. Ezután szűrjük le és adjunk hozzá néhány csepp jó minőségű levendulaolajat. Használat előtt egy rész keverékhez két rész vizet adjunk! Dörzsöljük be vele a hajta és a fejbőrt. Kiöblíteni nem kell.



Gyógynövények hajhullás ellen:

3-4 púpos teáskanál ezerjófüvet fél l forrásban levő vízbe, állni negyed órát, ezzel öblíteni, pamacsolni fejbőrt

zsálya, csalán hasonlóan jó


keverék belsőleg:
körömvirág – 30g
mezei zsurló – 20g

cickafarkfű – 50g

ebből 1 evőkanálnyit leforrázni, állni 20 percig, majd 2 részre osztva étkezés után inni



ha a kutikula lemezkéi egészségesek, akkor a haj nem sérült, szép, és selymes. Ha viszont ez a réteg megsérült, vagy megbomlott, akkor a hajunk fénytelen, kusza, összeakadozó, és töredezett lesz. Ilyenkor tapasztaljuk, hogy hajunk nehezen kifésülhető.

Ennek okai lehetnek a különböző vegyszerek, meleg hajformázók ( hajszárító, hajsütővas, hajvasaló, búrák ). Ha kénytelenek vagyunk ezeket az eszközöket használni, akkor érdemes ennek megfelelően speciális sampont és balzsamot, hajápolókat vásárolnunk, vagy egy bioboltba betévedve néhány természetes gyógynövénnyel felszerelkezve megtenni az első lépéseket.


 Hajtípusokat, és  adott hajtípushoz ajánlható gyógynövények:

Főzzünk belőle un. teát, és hajmosás után ezzel öblítsük le a hajunkat, fejbőrünket.


Zsíros hajra:

Kamilla, bojtorján, csalán, citromfű.


Korpás hajra:

kakukkfű, csalán.


Száraz hajra:

Kamilla, és különbféle pakolások, akár meleg dunszt is.


Hajhullás ellen:

Csalán, nyírfa, nyárfa. De felhívom a figyelmet, hogy ha a hajhullás állandó, fel kell keresni a háziorvost, mert kórós elváltozások, mint pl. a gyulladás is közrejátszhat.


Érdemes a gyógynövények használata előtt egy próbát végezni, hogy nem e lép fel szervezetünkben allergén reakció. Ezt a legkönnyebben úgy tudjuk elvégezni, hogy a főzetből egy pár cseppet a könyökhajlatunkba csepegtetünk, megvárjuk amíg felszívódik, és ha másnapra nem jelentkezik bőrpír, indulhat hajunk ápolása.





A komlóvirág főzete serkenti a hajnövekedést és ragyogóvá teszi a fénytelen hajat. Másfél deci forró vízbe tegyünk két nagy evőkanál komlóvirágot, hagyjuk állni negyed órát, és csak azután vigyük fel a hajra, masszírozzuk alaposan a fejbőrbe. Ha nem tart otthon komlóvirágot, próbálkozhat sörrel is, vagy szedjen élesztőtablettát, egyen élesztőt. A hajhullás is megelőzhető: a vitaminban, vasban és fehérjében gazdag ételek fogyasztása mellett magával a hajjal is törődni kell. A haj vizesen sérülékenyebb, így érdemes mosás előtt megfésülni. Műanyag vagy fém kefék helyett természetes alapanyagból készült sörtékkel óvjuk a haj szerkezetét. A haj típusának és a fejbőr állapotának megfelelő sampont, vízzel hígítva, használjunk. Langyos levegővel szárítsuk, kerüljük a vegyszereket (festék).


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése